Telèfon : 971 464 482 Idiomes: web en español | english version

Centre Visual
Ca S’Òptic

C/ Manacor, 45, baixos
07006 Palma de Mallorca
Illes Balears
Email · www.casoptic.es

Radiació solar i protecció
tipus de radiació, classificació dels graus de protecció, tipus de lents solars,...

Introducció

Els filtres solars es fan servir en la majoria dels casos per protegir de radiacions nocives com són els raigs UVA encara que també es poden recomanar per millorar el contrast i l'acomodació segons l'activitat que s'estigui exercint, bé sigui conducció, esport , activitats a l'aire lliure, etc Per tant l'elecció d'un bon filtre solar depèn no només de l'estètica sinó de l'ametropia, sensibilitat a la llum i ús que se li donarà a aquestes lents. Per tant és important que es deixi assessorar per un òptic optometrista per saber quin és el més indicat per al seu ús.

Radiació solar

Radiación solarRadiación solar

De totes les radiacions procedents del sol, les que poden tenir un major efecte sobre els nostres ulls són:

 • » La radiació ultraviolada, que comprèn les longituds d'ona entre 180 i 380 nm.
 • » La radiació visible, amb longituds d'ona entre els 380 i els 780 nm.
 • » La radiació de l'infraroig, les longituds d'ona oscil-len entre els 780 i els 1400nm.

Tant la radiació ultraviolada com la infraroja són invisibles per als nostres ulls, això fa que sigui molt necessari el seu ús. Disposem de mecanismes naturals davant de la radiació solar visible com és la contracció de parpelles i pupil · la així com la particularitat que té el cristal·lí per filtrar part d'aquestes radiacions, encara que no totes, però per a la radiació UVB (mig) I UVA (proper) no disposem de cap mecanisme de defensa i només són filtrades en part per l'atmosfera, quedant un espectre de radiació UVA, nociu per als nostres ulls, el que fa que sigui imprescindible el seu ús sobretot en condicions extremes (mar i muntanya).

Radiació ultraviolada

Es considera dividida en tres zones:

 • » Ultraviolada llunyana o UVC (l entre 180 i 280 nm)
 • » Ultraviolada mitja o UVB (l entre 280 i 315 nm)
 • » Ultraviolada propera o RAÏM (l entre 315 i 380 nm)

La part corresponent al UVC (llunyà) és filtrada per l'atmosfera, per tant no suposa perill per a nosaltres. Les radiacions corresponents al UVB (mig) i al RAÏM (proper), només són filtrades parcialment per la capa d'ozó de l'atmosfera.

Tenint en compte la progressiva deterioració que sofreix la capa d'ozó, i que es tracta de radiacions nocives, es fa necessària la protecció enfront d'elles mitjançant lents que filtrin la transmissió de les mateixes i que en aquesta franja de l'espectre sigui nul·la. En cas contrari, aquestes radiacions podrien causar lesions oculars.

Radiació visible

La radiació compresa entre els 380 i els 780 nm, és una radiació que els nostres ulls poden processar i fan que sigui visible. Aquesta radiació no és nociva encara que en quantitats extremes pot provocar enlluernament i fotofòbia El tipus o coloració del filtre ens indica de quina manera atenua la intensitat de llum. en l'espectre de llum visible. Un filtre deixa passar més llum corresponent al seu color pel que serà del color de la llum que transmet i com més fosc, menys intensitat de llum deixa passar La llum blanca és la suma de totes les longituds de ona corresponents a l'espectre visible en la mateixa proporció.

Radiació del infraroig

Les radiacions infrarojas són invisibles per l'ull humà. Les radiacions infrarojas procedents del sol són poc perjudicials per als nostres ulls però les que emeten certes fonts artificials (forns, soldadors etc ...) són summament perilloses i han d'anar sempre protegit amb filtres especials que ens donin una protecció total a aquesta radiació.

Classificació dels graus de protecció dels filtres solars

La Norma Europea sobre ulleres de sol (UNEIX) establix una classificació dels filtres solars en cinc categories, determinant per a cadascuna d'elles l'absorció que han de proporcionar aquests filtres enfront de la llum visible i la radiació ultraviolada (UVA i UVB):

Categoria 0: Filtres amb una transmissió entre el 80% i el 100%, és a dir, deixen passar al seu través al menys un 80% de la llum visible. Recomenades com a protecció en ambients exteriors amb poca llum i també poden ser utilitzats en interiors per persones que pateixin fotofòbia.

Categoria 1: Filtres la transmissió es troba entre el 43% i el 80%. Poden ser lents fotocromàtiques o lleugerament acolorides. Aquests filtres resulten aconsellables per utilitzar-los en ciutat.

Categoria 2: Filtres amb transmissions entre el 18% i el 43%. La seva utilització està recomanada per a la pràctica d'esports com ara: bicicleta, córrer, etc ...

Categoria 3: Filtres amb transmissions de la llum visible entre el 8% i el 18%. És aconsellable la seva utilització durant l'estiu en zones molt assolellades, així com a la platja i la muntanya.

Categoria 4: Són filtres que tenen una transmissió entre el 3% i el 8%. Aquestes lents són les adequades per a zones d'alta muntanya, la pràctica de l'esquí i esports nàutics. A causa de la baixa transmissió que presenten aquestes lents, el seu ús està desaconsellat en la conducció d'automòbils.

 1. Tipus de filtres solars

Podem diferenciar entre:

 • » Filtres acolorits
 • » Filtres fotocromátics
 • » Filtres polaritzats
 • » Filtres emmirallats.

Filtres acolorits

Els filtres acolorits han d'absorbir del tot els raigs UVA , depenent del color, seran més convenients per a certes activitats i ametropias. Així, el filtre marró ofereix un bon contrast per a esports a l'aire lliure i entorns d'il · luminació artificial. Per la seva tonalitat, resulta idoni per als miops, per als quals la visió els resulta més confortable ja que l'espectre de color més proper a la retina és el de tons vermellosos o marrons. Els tons grisos ,però són els que menys alteren els colors i són idonis per conducció i zones caloroses, els tons verds, alteren poc el color i són idonis per a esports nàutics i zones fredes així com per els hipermetrops. Els grocs, alteren poc el color i ens donen moltíssima il-luminositat, idonis per conducció nocturna (només) o per qui en condicions de poca llum vulguin obtenir més contrast

Filtres fotocromàtics

Els filtres fotocromàtics són lents massives. La particularitat és que ,quan incideix radiació UVA sobre ells, s'enfosqueixen progressivament. Per això són idonis per a persones amb problemes de fotofòbia, per conduir o per als que per les seves condicions laborals necessiten protegir-se del sol en moments ocasionals. Les tonalitats més freqüents i recomanades són gris i marró

Filtres polaritzats

Els filtres polaritzats tenen la particularitat d'eliminar la radiació en un determinat eix. Normalment si parlem de lents solars ,el normal és ,que elimini el reflex que produeix una superfície o pla horitzontal, bé sigui mar muntanya o carretera. D'aquesta manera tota la llum que ens incideix per reflex sobre aquest pla és eliminada, per aixó vegem l'aigua, en lloc de les brillantors del mar o vegem més nítides les marques de la carretera i no les brillantors que aquesta produeix En definitiva són filtres molt útils per a treballs en superfícies reflectants, conducció, pesca, aviació esports nàutics, etc Els filtres polaritzats també tenen altres utilitats en altres camps com ara, el cinema 3D, entre d'altres, encara que aquestes lents mai les hem de portar per al sol ja que els eixos de filtració no estarien orientats a 180 graus i tampoc estan fabricades amb un bon filtre solar.

Preguntes freqüents

Com triar un filtre solar adequat

És important que abans que res vagi a un centre òptic i es deixi assessorar per l òptic-optometrista Abans que res, les característiques a tenir en compte són:

- que disposi d'un bon filtratge UV

- que tinguin una qualitat de visió apta, sense distorsions ni alteració dels contrastos

- que les propietats òptiques siguin òptimes sense ratlles, fissures bombolles i sense tensions òptiques

- també cal tenir en compte les característiques físiques de la muntura i tenir en compte la llum residual que pot incidir per els laterals de la muntura i sobretot que quedi ben assentada a la cara, de manera que incideixi la mínima llum residual.

- Per últim triar un tipus d'absorció adequat a l'ús que se li donarà a les ulleres de sol.

Quin color triar

Independentment dels gustos personals cal tenir en compte l'ús que se li donarà i la possible disfunció visual que tinguem com ja vam explicar anteriorment en la secció "filtres acolorits" a manera de resum

- color marró: Millora els contrastos . Esports d'hivern, tennis, il · luminació artificial. Indicat per els miops

- color gris: No altera la visió dels colors. Conducció i zones caloroses. Indicat per a qualsevol ametropia

- color verd: Altera poc la visió dels colors. Esports nàutics

- color groc: No aptes per conducció diürna. Conducció nocturna i per a activitats en les que necessitem millorar els contrastos i la lluminositat

Quina categoria triar

Segons les categories explicades anteriorment en l'apartat de classificació de graus d'absorció les activitats recomanades segons la categoria serien:

- categoria 0: ambients amb poca llum, persones amb fotofòbia

- categoria 1: filtre solar per a condicions normals. Per ciutat

- categoria 2: filtre solar per a tennis, bicicleta, golf, passejar

- categoria 3: filtre recomanat per platja muntanyisme i esports nàutics.

© Centre Visual Ca S´Òptic | Diseño web Mallorca